Offentlig service

 

På Gotland finns Högskolan Campus Gotland, gymnasium, frigymnasium, grundskolor och både kommunala och privata förskolor. Humanistiska ämnen, estetik och media är stora på Gotland. Gotland har också ett av Sveriges modernaste lasarett och flera vårdcentraler spridda över ön. Den offentliga servicen är en stor kommunal utgiftspost eftersom befolkningen är förhållandevis liten. Men det ger å andra sidan korta kontaktvägar, något som märks när man ringer försäkringskassa, skattemyndighet, kommun, länsstyrelse eller annan offentlig service – du behöver sällan sitta i telefonkö och hittar oftast rätt person!

Närigslivet på Gotland
I den gotländska privata sektorn hittar du många spännande näringsgrenar, IT med inriktning på interaktiva medier, programmering och spelforskning är aktuella områden som utvecklats på Gotland.

Svenska Spel, Payex och Cementa är några av öns expansiva företag. Gotland har många mindre företag inom konsulttjänster, media, design, konsthantverk och utbildning. Inom livsmedelsproduktion finns bland andra Mat-ön Gotland där Swegro Gotland, Eskelunds Hembageri, Widegrens Gård, Katthammarsviks Rökeri, Gute chark, Ejmunds och Stafva Gårdsmejeri ingår med exportvolymer till fastlandet.

Vår Högskola är unik - den ligger i en ombyggd maltfabrik i Visby hamn. Kvalitén är gotländsk: äkta och gedigen. Högskolan har tre terminer - höst, vår och sommar. Sedan 2013 har högskolan i Visby och högskolan i Uppsala slagits ihop till nya Campus Visby.

Bland resenäringen är GotlandsResor en av öns största bokningsföretag för inkommande resenärer. Gotland är en plats dit många företag åker för att konferera, även för kongresser, utställningar och workshops. Skälet är ofta att miljön är annorlunda och spännande. 

Destination Gotland, som har statens uppdrag att sköta reguljärtrafiken mellan Nynäshamn samt Oskarshamn och Visby, är med sin huvudägare Rederi AB Gotland Europas äldsta passagerarrederi med över hundraåriga anor. 2003 innebar ett stort steg för infrastrukturen på Gotland eftersom vi då fick en av världens mest moderna sjötrafiksystem med två 195-meters snabbfärjor (1500 pax vardera) och en mindre (700 pax). Restiden till Gotland tar nu max tre timmar och 15 minuter över havet.

Gotland Internationellt
Gotländskt näringsliv och offentlig sektor har många internationella kontakter. Regionen Gotland är medlem i flera europeiska organisationer, bland annat CPMR och Islands Commission, vars syften är att stärka öars och maritima regioners position inom beslutsleden i EU.

Gotlands skog och mark
Gotlands odlade areal upptar drygt 27% och skogsmarken drygt 40%. På Gotland växer träden långsamt, vilket gör att råämnet är hårdare och motståndskaftigare än snabbodlat virke. Gotländskt kärnvirke är en exklusiv exportvara. Trots att jordbruket minskar över hela Sverige är det fortfarande en viktig del av de gotländska näringarna. Vanliga grödor är förutom spannmål, även potatis, sockerbetor, foderbetor, raps och vall. Till det mer ovanliga hör senapsfrön Gotland är den enda region i Europa som odlar just senapsfrön. Durumvete, naken havre och rosenkvitten är några av många grödor som forskningsodlas av SLU (Statens Lantbruksuniversitet) på Gotland.

Högskolan Gotland

Gotländsk åker

Gotländsk kustväg

Gotlandsfärja

 

 

Resevillkor | Om företaget | Lediga platser | Cookies | Kontakt

Dela på