Öarna runt Gotland


Stora och lilla Karlsö ligger ca 30 distans utanför västkusten. Till Stora Karlsö, där vandrarhem och restaurang finns, kan man åka med båt från Klintehamn enligt tidtabell sommartid. Här finns ett av norra Europas största fågelberg med sillgrisslor och tordmular, gott om orkidéer och fossiler (som man INTE får ta med sig).

Gotska Sandön ligger nordväst om Fårösund, hit går båt från Nynäshamn och Fårösund enligt tidtabell sommartid. Man kan övernatta på Sandön under sommaren – det är en otrolig plats att besöka, inte minst med tanke på skrönorna om familjen Gottberg som lurade sjömän att gå på grund. De band fast en lykta på sin halta häst – utkiken på skeppet trodde att det var en blinkande fyr och vågor när det i själva verket var de grunda dynerna utanför Sandön han såg.

Slite på Gotlands västkust bjuder på en liten skärgård, där också många vrak förlist till sportdykares glädje – det finns ca 2 000 dokumenterade vrak i Gotlands farvatten – annars är det i princip öppet hav runt hela ön.

Fårö utanför Gotlands nordspets, är förenad med storön (Gotland) av en bilfärja som går i det närmaste dygnet runt – och alltid året runt. På Fårö bor drygt 600 personer, här finns affärer, pensionat och restauranger – varav vissa bara är öppna sommartid. Uppsnappat ombord på färjan: ”När färgo till Föröjen slutar å gado, då e både du å ja döde.” ”Vi kör efter solen o nu är solen i moln så jag vet inte.”

Se Stora Karlsö från Ekstakusten

Helgumannens fiskeläge Fårö

 

 

Resevillkor | Om företaget | Lediga platser | Cookies | Kontakt

Dela på