När skall man åka till Gotland?Våren på Gotland

Våren på Gotland är otrolig! Det är där de unika orkideerna blommar, precis som vit-, blå-, gul- och rödsipporna, våadonis och blåeld. På Gotland har vi även 30 av Sveriges totalt 40 orkideearter. Här finns också unika växter som Kärrnyckel. Botaniska Trägården i Visby som anlades av De Badande Wännerna 1855 hyser mer än 1000 växtarter. Det är ett nöje att promenera längs gångarna och kanske ta en sittpaus i det lilla lusthuset, nära den nyanlagda örtagården.

Alla som gillar blommor måste komma hit på våren. När sommarmånaderna kommer står visserligen mycket kvar, men många orkideer har blommat ut.

Sommaren börjar runt midsommar och varar länge, ofta längre än på fastlandet. Det roliga med sommaren är förutom alla sköna bad är de gotländska ängena, vackra, fridfulla och som för hundra år sedan. Sommartid är mer öppet på landsbygden än på vintern.

Hösten på Gotland
Ibland kan du plocka smultron i november och några av rosenbuskarna i Visby blommar garanterat fram till jul. Hösten är mycket fin, ljuset är speciellt och lugnet efter sommarhetsen verkligen helande! Hösthelger på Gotland är alltid rätt. Hyr en stuga och njut av lugnet, eller bo på hotell och ta en minisemester med goda middagar.

Vintern på Gotland
Vintern börjar vid jultid. Ibland kommer snön ibland inte. Under adventshelgerna finns det mycket att göra i Visby, julshoppa till exempel. Tänk att så mycket finns så nära! Du kan shoppa med eller utan bil i massor av affärer och gänra din jul på fastlandet till en riktig gotlandsjul! Eller gå i domkyrkan och lyssna på musik, eller på jazzklubben eller i Helge Ands ruin där körer sjunger Christmas Carols fösta advent, i ljuset från eldfacklor.

En nattvandring på egen hand längs Norsta Aurar på Fårö i januari är en fantastisk upplevelse när månen lyser upp snötäcket som också absorberar alla ljud. Eller när man kan hålla smältvattnet pressas upp när våren smygtittar fram i mars.

På Gotland säger man att våren inte kommit förrän efter 7 starurar. Staruren får börja räknas först efter det att man sett staren - och sedan efter varje gång det är ett snöoväder.

Gotländska orkideer

Botaniska trädgården i Visby

Bondestugan i Bunge

Visby ringmur

 

Resevillkor | Om företaget | Lediga platser | Cookies | Kontakt

Dela på